30 Eylül 2009 Çarşamba
09:36
 
Bloglar
YASAK...

Kendi kendine bu denli zarar verme yetisine sahip başka bir canlı var mıdır?

İnsan’dan bahsediyorum zannedenler tamamen yanılıyorlar. Bence tamamen Canlı bir ülkeden Türkiye’den bahsediyorum…

2010 yılı boyunca dünyanın kalbinin attığı, her adımı Dünya’nın tüm ülkeleri tarafından izlenen Türkiye’den. Sadece 2010 yılı boyunca değil aslında tarih boyu izlendi, takip edildi, engellendi ama 2010’da daha bir göz önünde. Artık gizli gizli değil alenen izleniyoruz yani.

Bunun son örneğide The Wall Street Journal gazetesinden geldi. Gazete’nin dünkü teknoloji makalesinde David Keyes Türkiye’yi yazmış.

Görünür de Türkiyede ki YouTuba yasağını eleştiren Mr. Keyes makalenin bir bölümünde Türkiye ile İran benzetmelerini, Türkiye’nin Sıraselvilerden bakıldığında görülen ılıman İslam havasını uzun uzun anlatmış. Neyse…Benim konum şimdilik Türkiye’nin dışarıdan bakıldığında görülen Siyasi görünüşü değil, en azından yeri burası değil. Konum YouTube yasağı…

Türkiye de YouTube yasak…8 Mart 2007 tarihinde Atatürk’e hakaret videoları sebep gösterilerek dava konusu olan YouTube’a 5 Mayıs 2008 tarihinden itibaren girişler tamamen yasak. Aslında sadece YouTube değil yasak olan Geocities.com, Myspace.com, DailyMotion.com, alibaba.com gibi büyük, milyonlarca üyesi bulunan çoğu sitenin neden kapatıldığı hala belli değil. Aslında bence YouTube’un da kapalı olmasının sebebi muallakta çünkü eğer Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti’ne hakaret sebebiyle kapatıldıysa aslında hala yayını devam eden bir çok sitenin de aynı sebeple kapatılıyor olması gerekirdi. Kaldıki aslında sadece web sitelerinin değil çeşitli kurum, kuruluş ve yayınevleri de aynı sebeplerden dolayı bir daha açılmamak üzere kapatılmalıydı. Eğer yolu kapatılma ve erişimi engellenmekse…

Çok uzun zaman değil yakın bir zamana kadar Google ve Çin arasında yaşanan krizde iki tarafında zaman zaman talihsiz açıklamalar yapılsada ortak nokta bulma için çalştıklarına şahit olduk. Taraf olmak ya da olmamak adına değil kaldıki bana göre iki tarafında kendince haklı sebepleri mevcut. Ama Çin ben yasakladım bitti demedi…Google ben çıkarım dediği noktada ise Çin’de faaliyet gösteren bir çok firma buna tepki gösterdi. Sonuçta Google ile Çin arasındaki suların tam olarak ne zaman durulacağı belli olmasa da ne Google Çin’den çıktı, ne de Çin ben kapattım bitti demedi..Kaldı ki bunu diyebilecek güce yapıya, geçmişe ve yönetim şekline sahipken.

Biz yasakladık dedik hemde madde de gösterdik Anayasanın 5651 sayılı kanunu gereğince yukarıda adı geçen sitelere giriş yasaktır…Yasakladık bitti.

Demokrasinin, 2010’un Avrupa Kültür Başkenti olmanın ve dünya arenasında söz sahibi olmanın yolu yasakladım bitti demek midir? Yoksa sormak, bilmek, öğrenmek, görmek ve uygulamak mıdır (dikkat edelim taklit etmek değil uygulamak)

Yasaklamak bir çözüm getirir mi?

Getirdi mi? Hayır.

Şu anda YouTube’da dönen kaç tane Türkiye menşeili video var ? Saymaya kalksanız gün yetmez.

Hepside 2008 öncesi mi? Hayır Hepsi yurtdışından mı yüklendi? Hepimiz biliyoruz ki Hayır.

Peki ne olacak? YouTube’a video yükleyen herkes Anayasaya karşı gelmekten yargılanacak mı? Bilinmez

Biz (Bireysel olarak) kendimizi sıkan şey karşısında o kadar sabırsızızki ,her ne pahasına olursa olsun ondan kurtulmak istiyoruz. Elimizde kurtulmak için gücümüzde varsa hiç düşünmeden hamlemizi yapıyoruz. Ama binlerce örnekte gösteriyor ki bir anda dertten kurtulmak iyileşmek demek değil. Sanırım bu yazıyı Montaigne’de okumuştum ya da buna benziyordu.

Bir anda güçten kurtulmak o gücü yasaklamak mutlak iyilik ve mutlak çözüm müdür? Değildir tabiki… Güçle birlikte yaşarken güç olmayı, dinamiklerini, içini, içeriğini, dünde kalan planları ve gelecek stratejilerini öğrenerek savunma yapabilir hale gelmek mümkün. Ama gücü görmezden gelmek o gücün bizden uzak bir yerlerde büyüyüp gelişiyor olması gerçeğini değiştirmez.

Ve sonunda karşımıza öyle reddedilemeyecek bir teklifte ve altın tepside gelir ki biz bile nereden ve nasıl geldiğini anlamayız.

Yada karşımıza öyle alternatifle gelirki yapılacak en iyi şey onu kendi kurallarıyla kabul etmek olur… Kaldıki biz öyle bir güçten bahsetmiyoruz…

Youtube ya da diğer yasaklı siteler yakında karşımıza gelecekler ve biz onların oyununu oynamak zorunda kalacağız.

Onlar bize gelmeden bir yasaklarımızdan kendi oyun kurallarımızla vazgeçmeye başlasak iyi olur. Durum onu gösteriyorki kapalı kapılar açıldı ve The Wall Street Journal’dan David Keyes bir şey yazdı…Bunun arkasıda gelecektir. Domino’nun bir taşı hareket ettimi diğer taşları yıkılmadan ancak bir tek İYİ hamle durdurabilir… İyi ise iki anlama gelir: Birisi mutlak iyidir. Diğeri ise birisi için iyi olandır. (Montaigne)

Çözüm Hamle’nin Hangi İYİ ile yapılacağında ...

SEVGİLER