30 Eylül 2009 Çarşamba
09:36
 
Bloglar
Dijital Ahiret...
Dijital Ahiret...
12.04.2010

Dünyada bugün yaklaşık 6,8 Milyar insan yaşıyor. Bundan 110 yıl sonra, 2120 yılında ise, dünyada yaklaşık 15-18  milyar arası insanın yaşayacağı hesaplanıyor.

İşin komik tarafı, bugün yaşayan 6 Milyar kişiden hiçbiri, bugün doğanlar bile, 2120 yılında hayatta olmayacak. Bir başka deyişle, önümüzdeki 110 yılda 6 milyar ölüm insanlığı bekliyor.

Sert bir gerçek. Bundan kaçabilir miyiz?

Aslına bakarsanız, en azından deniyor gibiyiz: Bilgisayar kullanan ve Internete bağlanan bizlerin, ölümlü bedenlerimizin yanında, etimizden kemiğimizden bağımsız varolmaya devam eden birer de dijital kopyamız var. Gönderdiğimiz mailler, Facebook profil sayfamız, Twitter mesajlarımız, Skype ve MSN'de arkadaş listelerinde gülümseyen suratlarımız, YouTube videolarımız, bunlara yaptığımız yorumlar, Warcraft hesaplarımız, SecondLife hesaplarımız ve blog yazılarımız binlerce sunucuya, programa ve Megabyte'a dağılmış olarak yaşamaya devam ediyor. Birileri bunları silmediği sürece de, fani bedenimizin göçüp gittiğini bilmeden yayında kalmaya devam edecekler. Tam olarak kutsal kitapların yazdığı şekilde olmasa da, bu da bir çeşit ölümden sonraki hayat, bir nevi Dijital Ahiret...

Kaç kişi bunlara kafa yoruyor bilmem, ama birilerinin yorduğu belli. Wired dergisindeki bir yazı, kişinin ölümünden sonra Internet hesapları ve benzeri detaylarla ilgilenmek üzere kurulan 3 şirketi anlatıyor: AssetLock.net, Legacy Locker ve DeathSwitch.com

Bu şirketler özetle, bir kişi hayata veda ettikten sonra, son derleyip toparlama işlemlerini kişi adına yapıyorlar: hesapların kapatılması, aboneliklerin sonlandırılması, hatta veda e-maillerinin gönderilmesi bile mümkün.

Benden sonra tufan diye düşünmüyorsanız, bu depresif yaratıcılığa bir göz atın derim. Malum, vadenin ne zaman dolacağı belli olmuyor.












 

 

DİĞER HABERLER